Przez dwa dni w pracowni kulinarnej w Szkole Podstawowej nr 3, młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli pogłębiać swoją wiedzę podczas „warsztatów wypieku pizzy dla amatorów”. 7 lutego br. w warsztatach wzięło udział 15 uczniów z klas IV - V ze szkół podstawowych nr 1, 2 i 3 wraz z nauczycielami natomiast 8 lutego - 20 uczniów klas VI – VIII, w tym radni Młodzieżowej Rady Miasta. Warsztaty odbyły się w przededniu Dnia Pizzy, a ich głównym celem była integracja młodzieży, ale też promocja szkolnictwa zawodowego, zapoznanie z zawodem kucharza i sprawdzenie swoich umiejętności kulinarnych. Prowadzącymi warsztaty byli uczniowie klasy III Szkoły Branżowej I stopnia z Zespołu Szkół Nr 1: Patrycja, Basia i Olaf wraz z nauczycielką przedmiotów gastronomicznych p. Anną Gałką. Uczestnicy warsztatów poznali historię powstania pizzy, nie zabrakło też informacji o zasadach BHP, jakie muszą być zachowane na stanowisku pracy.
W każdym daniu najważniejsze są składniki, podczas spotkania uczestnicy nauczyli się dobierać je w taki sposób, aby danie było smaczne i estetycznie podane.
Przepyszna pizza i wyśmienita atmosfera to genialne podsumowanie tego spotkania, a jeżeli jeszcze można było to połączyć z edukacją i zdobywaniem kulinarnego doświadczenia, no to lepiej nie mogło się ułożyć.
Nie ma co ukrywać, degustacja zrobionej własnoręcznie pizzy była bardzo ważnym elementem warsztatów, a jakość wykonania i genialny smak potwierdziła Marta Majewska – Burmistrz Miasta Hrubieszowa.
Nauka, integracja, radość i niekończące się rozmowy tak w skrócie podsumujemy „Warsztaty kulinarne wypieku pizzy dla amatorów”.
Warsztaty pozytywnie wpłynęły na wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników, i kto wie, może dzięki temu, ktoś z nich zostanie w przyszłości właścicielem pizzerii, w której samodzielnie będzie przygotowywał dania dla gości.
Jedno jest pewne, warto skorzystać z takich zajęć, bo to niezapomniane doświadczenie nie tylko edukacyjne.
Wszystkim obecnym i przyszłym „kucharzom" życzymy wielu kulinarnych sukcesów.
Gratulujemy serdecznie organizacji i dziękujemy za wsparcie tego wydarzenia:
- Pomysłodawcom wydarzenia — radnym Młodzieżowej Rady Miasta, szczególnie Lenie i Karolinie, które bardzo zaangażowały się w organizację warsztatów.
- Pani Annie Wiśniewskiej dyrektorowi Zespołu Szkół Nr 1 za zgodę na to, by warsztaty poprowadzili uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia
- Prowadzącym warsztaty p. Annie Gałce i uczniom ZS nr 1 Basi, Patrycji i Olafowi, którzy pokazali naszym uczniom, że z pasją i zaangażowaniem można uczyć się zawodu.
- Państwu Gnieckim, właścicielom restauracji Gniecki Hotel & Restaurant za produkty do wypieku pizzy.
- Pani Agnieszce Hojdzie, pedagogowi specjalnemu i nauczycielce świetlicy w Szkole Podstawowej nr 3 za produkty do wypieku pizzy.
- Nauczycielom, którzy wraz z uczniami wzięli udział w warsztatach.
Można powiedzieć, że nowa pracownia kulinarna w Szkole Podstawowej nr 3, zakupiona w ramach programu „Laboratoria przyszłości” modelowo zdała egzamin.